Γυναικεία Υπογονιμότητα
Ως γυναικεία υπογονιμότητα ορίζεται η αδυναμία σύλληψης μέσω τακτικών σεξουαλικών επαφών χωρίς προφύλαξη, σε διάστημα ενός έτους για τις γυναίκες κάτω των 35 και έξι μηνών για εκείνες άνω των 35. Όμως, παρά το γεγονός ότι η γυναικεία υπογονιμότητα απασχολεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού, η αδυναμία τεκνοποίησης δεν οφείλεται αποκλειστικά σε αυτήν. Έρευνες δείχνουν ότι η υπογονιμότητα επηρεάζει το 40% των περιπτώσεων τις γυναίκες, το 40% των περιπτώσεων τους άνδρες, ενώ σε ένα 20% υπάρχουν ενδείξεις και από τις δύο μεριές. Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι σε ένα 10% των περιπτώσεων γίνεται λόγος για ανεξήγητη υπογονιμότητα, δηλαδή αδυναμία εντοπισμού κάποιας αιτίας.
Τι συμπτώματα παρουσιάζει η γυναικεία υπογονιμότητα;
Συνήθως το μοναδικό σύμπτωμα που παρουσιάζουν οι γυναίκες με υπογονιμότητα είναι η αδυναμία σύλληψης μέσα στον πρώτο χρόνο προσπαθειών, οπότε η διάγνωση γίνεται σε ανάλογο χρόνο. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια σημάδια που μπορούν να μαρτυρήσουν τη γυναικεία υπογονιμότητα, όπως ο πολύ μεγάλος (>35 ημερών) ή ο πολύ μικρός (<21 ημερών) κύκλος. Αυτό παρουσιάζει προβλήματα κατά την ωορρηξία.
Γυναικεία υπογονιμότητα: Πιθανά αίτια
Η μήτρα
Η γυναικεία υπογονιμότητα οφείλεται κατά 10% σε παράγοντες της μήτρας. Σε αυτούς περιλαμβάνονται τα ινομυώματα και οι ενδομητρικοί πολύποδες. Οι ενδομητρικές συμφήσεις, οι οποίες είναι αποτέλεσμα μεγάλου αριθμού αποξέσεων, αποτελούν εμπόδιο στην εμφύτευση του ζυγωτού στο τοίχωμα της μήτρας. Ο τράχηλος μπορεί επίσης να παρουσιάσει προβλήματα, όπως η στένωση ή απόφραξη τραχήλου και οι διαταραχές της τραχηλικής βλέννας. Τέλος, η δυσπλασία της μήτρας, δηλαδή η εκ γενετής παραμόρφωσή της, αφορούν περίπου το 7% του γενικού πληθυσμού και μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην σύλληψη.
Οι ωοθήκες
Καλύπτοντας ένα 25% της γυναικείας υπογονιμότητας, τα ωοθηκικά προβλήματα μπορεί να οφείλονται σε προβλήματα στην ίδια την ωοθήκη, αλλά και στην ανεπαρκή ρύθμιση των αναπαραγωγικών ορμονών.
Παραδείγματα ωοθηκικών προβλημάτων αποτελούν:
- Ανωοθυλακιορρηξία: Σε κατάσταση ανωοθυλακιορρηξίας, η απελευθέρωση του ωαρίου δε συμβαίνει σε σωστό χρόνο μέσα στον κύκλο (πολλές φορές, δε συμβαίνει καθόλου). Μια συνηθισμένη αιτία είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (ΣΠΩ), το οποίο ταλαιπωρεί περίπου το 10% των γυναικών παγκοσμίως.
- Ανεπάρκεια ωχρινικής φάσης: Σε αυτήν την περίπτωση δεν παράγεται αρκετή προγεστερόνη μετά την ωοθυλακιορρηξία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ελλιπή προετοιμασία του ενδομήτριου για την εμφύτευση του ωαρίου, και κατ’ επέκτασιν την διατήρηση της γονιμοποίησής του.
- Χειρουργικές επεμβάσεις στις ωοθήκες: Πολλές φορές, μετά από κάποια επέμβαση, υπάρχει μείωση του υγιούς ωοθηκικοί ιστού και του αποθεματικού των ωοθηκών.
Οι σάλπιγγες
Οι σάλπιγγες αποδεικνύονται πιο επιρρεπείς σε προβλήματα σε σχέση με άλλα σημεία, αφού ευθύνονται για το 25-30% της γυναικείας υπογονιμότητας. Βασικό πρόβλημα των σαλπίγγων αποτελούν οι σοβαρές λοιμώξεις του γεννητικού συστήματος, ή αλλιώς σαλπιγγίτιδα. Τα πιο συχνά προβλήματα που δημιουργεί είναι η απόφραξη των σαλπίγγων, η δημιουργία υδροσαλπίγγων (σάλπιγγες γεμάτες με υγρό), η κατεστραμμένη δομή των τοιχωμάτων των σαλπίγγων και οι συμφύσεις στην πύελο.
Ένα ακόμη κοινό πρόβλημα που παρουσιάζουν οι σάλπιγγες είναι η έκτοπη κύηση, κατά την οποία ένα γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται και αναπτύσσεται στη σάλπιγγα. Αυτό μπορεί να αποβεί επικίνδυνο τόσο για την υγεία της ίδιας της γυναίκας, όσο και των γεννητικών της οργάνων.
Εξωτερικοί παράγοντες
Εκτός από τα παραπάνω, η γυναικεία υπογονιμότητα μπορεί να επηρεαστεί από διαφόρους εξωτερικούς παράγοντες. Αυτοί περιλαμβάνουν το κάπνισμα, το αλκοόλ, την έκθεση σε διάφορες τοξίνες και τη χρήση ναρκωτικών ουσιών.
Γυναικεία υπογονιμότητα και θεραπείες
Η γυναικεία υπογονιμότητα αντιμετωπίζεται με δύο τρόπους: με φαρμακευτική αγωγή ή με χειρουργική επέμβαση. Η επιλογή είναι ανάλογη του προβλήματος που παρουσιάζει κάθε γυναίκα.
Η φαρμακευτική αγωγή ακολουθείται σε περιπτώσεις ωοθηκικών προβλημάτων, και περιλαμβάνει:
- Μετφορμίνη
- Κιτρική κλομιφαίνη
- Γοναδοτροπίνες
- Λετροζόλη
Οι χειρουργικές επεμβάσεις προτείνονται σε περιπτώσεις προβλημάτων στη μήτρα ή τις σάλπιγγες, και αποτελούνται από:
- Λαπαροσκόπηση σε περιπτώσεις ινομυωμάτων, συμφύσεων της πυέλου κ.ά.
- Επεμβάσεις σαλπίγγων για προβλήματα όπως η απόφραξη, η υδροσάλπιγγα ή η σαλπιγκεκτομή (σε περίπτωση εξωσωματικής γονιμοποίησης)
Η γυναικεία υπογονιμότητα δεν πρέπει να αποτρέπει τα ζευγάρια από την προσπάθεια τεκνοποίησης. Επικοινωνήστε άμεσα με το πρότυπο πολυιατρείο Mother and Woman Clinic και αντιμετωπίστε τη γυναικεία υπογονιμότητα με σύγχρονο και μοναδικό τρόπο!