Προγεννητικός Έλεγχος

O προγεννητικός έλεγχος περιλαμβάνει όλες τις εξετάσεις που θα χρειαστεί να υποβληθεί η έγκυος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, ιδιαιτέρως στο πρώτο τρίμηνο, που είναι και το κρισιμότερο.

Ορισμένες από τις εξετάσεις προτείνονται για όλες τις εγκύους ανεξαιρέτως, υπάρχουν όμως κάποιες εξετάσεις επεμβατικού τύπου, οι οποίες θα επιλεγούν σε ορισμένες περιπτώσεις ανάλογα με τον τύπο του προβλήματος που παρουσιάστηκε.

Πρώτο τρίμηνο

Κατά την 7η – 8η εβδομάδα μπορούν να ξεκινήσουν οι πρώτες εξετάσεις σε μία εγκυμοσύνη. Αυτές περιλαμβάνουν υπερηχογράφημα και εξετάσεις αίματος για τον προσδιορισμό συγκεκριμένων τιμών. Αργότερα στο πρώτο τρίμηνο θα γίνει η αυχενική διαφάνεια. Συνδυαστικά με τον μεγάλο αυτό υπέρηχο ανατομίας εμβρύου και με την εξέταση αίματος που θα γίνει μαζί με την αυχενική, η γυναίκα θα λάβει κατευθυντήριες γραμμές από τον γυναικολόγο και τον εμβρυομητρικό για το αν χρειάζεται να προχωρήσει σε περαιτέρω έλεγχο γενετικών χρωμοσωματικών ανωμαλιών (επεμβατικό: λήψη τροφοβλάστης ή μη επεμβατικό: Non-Invasive Prenatal Testing – NIPT).

Δεύτερο τρίμηνο

Οι αιματολογικές εξετάσεις, οι εξετάσεις ούρων και η καμπύλη σακχάρου είναι εξετάσεις που γίνονται απ’ όλες τις εγκύους. Στις σημαντικότερες εξετάσεις του διαστήματος αυτού περιλαμβάνεται για όλες τις γυναίκες και ο μεγάλος υπέρηχος β’ επιπέδου, στον οποίο ελέγχεται η σωστή ανάπτυξη του εμβρύου.
Αναλόγως των ευρημάτων από τον υπέρηχο το δεύτερο τρίμηνο μπορεί να περιλαμβάνει την αμνιοκέντηση για τον εντοπισμό γενετικών ανωμαλιών με ακρίβεια 100%.

Τρίτο τρίμηνο

Πλησιάζοντας ολοένα και περισσότερο προς τον τοκετό, το έμβρυο ελέγχεται πιο εντατικά. Ο έλεγχος doppler, το καρδιοτοκογράφημα και το τεστ για τον β-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο ομάδος Β, είναι οι βασικές εξετάσεις.