Αυχενική Διαφάνεια

Όλες οι γυναίκες στην διάρκεια εγκυμοσύνης περιμένουν πως και πως την στιγμή της αυχενικής διαφάνειας προκειμένου να μάθουν αν όλα φαίνονται καλά για το μωρό τους. Είναι ο πρώτος σημαντικός υπέρηχος που γίνεται γύρω στην 14η εβδομάδα κύησης, όταν δηλαδή συμπληρώνεται το πρώτο τρίμηνο.

Η εξέταση εκτιμά την αυχενική διαφάνεια του εμβρύου, δηλαδή το πάχος του υγρού που βρίσκεται πίσω από τον αυχένα του. Αν οι τιμές είναι αυξημένες ανεβαίνουν οι πιθανότητες για σύνδρομο Down. Είναι μία εξέταση που κάνουν όλες οι έγκυες ανεξαρτήτως ηλικίας, κληρονομικότητας και γενικότερης κατάστασης υγείας.

Οι μετρήσεις του υπερήχου πάντα συνδυάζονται με δύο πρωτεΐνες την PAPP-Α και την ελεύθερη β χοριακή γοναδοτροπίνη, οι οποίες αναλύονται από το αίμα της γυναίκας. Όταν είναι έτοιμα τα αποτελέσματα η γυναίκα παίρνει τα χέρια της με ποσοστά με τις πιθανότητες διάφορων συνδρόμων στο έμβρυο. Ανάλογα με τα ποσοστά ο εμβρυομητρικός προτείνει ή όχι τη διενέργεια επιπλέον εξετάεων (επεμβατικών ή μη). Οι επεμβατικές τεχνικές είναι η λήψη τροφοβλάστης μέχρι την 13η εβδομάδα και η αμνιοπαρακέντηση, η οποία γίνεται μετά την 15η εβδομάδα κύησης. Να σημειωθεί τέλος ότι όσες γυναίκες είναι από 35 ετών και πάνω συστήνεται ανεξαρτήτως  αποτελέσματος αυχενικής διαφάνειας να προχωρήσουν, εφόσον το επιθυμούν, σε περαιτέρω έλεγχο.

Στο τέλος πραγματοποιείται και κολπικός υπέρηχος.

Σκοπός της αυχενικής είναι:

  1. Να αναγραφεί ακριβώς η ηλικία κύησης
  2. Να ελεγχθούν ορισμένες εμβρυϊκές ανωμαλίες
  3. Να εκτιμηθεί η πιθανότητα για σύνδρομο Down
  4. Nα εκτιμηθεί η πιθανότητα πρόωρου τοκετού
  5. Να υπολογιστεί περίπου η πιθανότητα προεκλαμψίας