Βιοψία Προστάτη

Τι είναι η βιοψία του προστάτη;

Η βιοψία του προστάτη είναι μια εξέταση ιδιαίτερα σημαντική, κατά την οποία μικρά δείγματα του προστατικού αδένα εξετάζονται για παρουσία κακοήθειας. Ο ιατρός χρησιμοποιεί μια λεπτή βελόνα, ούτως ώστε να λάβει αυτά τα δείγματα, και στη συνέχεια τα αποστέλλει στο μικροβιολογικό εργαστήριο. Κύρια αιτία πραγματοποίησης αυτής της εξέτασης είναι το ανεβασμένο επίπεδο PSA στο αίμα, δηλαδή του ειδικού προστατικού αντιγόνου. Αυτό μπορεί να αποτελέσει ένδειξη κακοήθειας, αλλά και καλοήθους υπερπλασίας, και γι’ αυτό χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.

Πότε πραγματοποιείται η βιοψία του προστάτη;

Η εξέταση PSA συνιστά έναν απλό αιματολογικό έλεγχο, ο οποίος πραγματοποιείται για την ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη. Εάν ο ασθενής δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου, μπορεί να εντάξει την εξέταση αυτή στη ρουτίνα ελέγχου του μετά την ηλικία των 45 ετών. Σε περίπτωση όπου διαθέτει ιστορικό καρκίνου του προστάτη, ο έλεγχος πρέπει να ξεκινήσει από την ηλικία των 40 ετών.

Η δακτυλική εξέταση αποτελεί επίσης μια βασική μορφή ελέγχου, κατά την οποία ο ιατρός εισάγει στον πρωκτό του ασθενούς τον δείκτη του χεριού του, με σκοπό να ψηλαφίσει τον προστάτη του ασθενούς. Εάν οι τιμές του ειδικού προστατικού αντιγόνου παρουσιαστούν ανεβασμένες, ή παρατηρηθεί κάποιου βαθμού σκληρία κατά τη δακτυλική εξέταση προστάτη, η βιοψία κρίνεται απαραίτητη.

Τις περισσότερες φορές, ο καρκίνος του προστάτη δεν εμφανίζει συμπτώματα. Αυτά παρατηρούνται όταν πλέον η κακοήθεια έχει πραγματοποιήσει μετάσταση στους λεμφαδένες, τα οστά ή άλλες περιοχές.

Βιοψία προστάτη: Διαδικασία

Πριν τη βιοψία, ο ασθενής οφείλει να διακόψει κάποιες αγωγές, όπως τα αντιπηκτικά φάρμακα και η ηπαρίνη. Ο ιατρός θα συστήσει τη λήψη κάποιας αντιβιοτικής αγωγής, η οποία θα συνεχιστεί και μετά τη βιοψία.

Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο ασθενής βρίσκεται ξαπλωμένος σε πλάγια θέση στο ειδικό κρεβάτι. Ο ιατρός εισάγει στο ορθό την κεφαλή του διορθικού υπερήχου, με απαλές και ήπιες κινήσεις. Το υπερηχογράφημα παρουσιάζει μια συνολική εικόνα όλων των περιοχών του προστάτη, καθώς και του μεγέθους του. Εξετάζονται όλες οι ύποπτες περιοχές για εμφάνιση κακοήθειας.

Στη συνέχεια, ο ιατρός εισάγει την ειδική λεπτή βελόνα, μέσω της κεφαλής υπερήχων. Αυτή λαμβάνει τα μικρά δείγματα του προστατικού αδένα, μετά την εφαρμογή τοπικής αναισθησίας. Η εξέταση διαρκεί περίπου 10 λεπτά, κι είναι απολύτως ανώδυνη. Σήμερα η πλέον σύγχρονη μέθοδος βιοψίας προστάτη , είναι η fusion περινεϊκή βιοψία του προστάτη, όπου συνδυάζονται σε πραγματικό χρόνο τα ευρήματα της πολυπαραμετρικης μαγνητικής του προστάτη με τα υπερηχογραφικά, επιτυγχάνοντας με αυτή την μέθοδο υψηλή διαγνωστική ακρίβεια.

Πιθανές επιπλοκές

Η βιοψία του προστάτη αποτελεί μια άκρως ασφαλή εξέταση. Μετά από κάποιες ώρες, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες. Ωστόσο, όπως κάθε εξέταση, ενδέχεται να παρουσιάσει κάποιες επιπλοκές, οι οποίες δεν απειλούν τη ζωή του ασθενούς. Σε αυτές περιλαμβάνονται τα κάτωθι:

  • Προστατίτιδα
  • Αιμοσπερμία
  • Αιματουρία
  • Πυρετός
  • Αίμα στον πρωκτό
  • Πυελικό άλγος

Το υπερσύγχρονο ιδιωτικό πολυϊατρείο Mother & Woman Clinic διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο είναι σε θέση να αντιμετωπίσει κάθε ανάγκη σας. Επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.