Λιθίαση

Η λιθίαση του ουροποιητικού είναι μία αρκετά σοβαρή νόσος, η οποία χρειάζεται εγρήγορση στην αντιμετώπισή της από ειδικό γιατρό. Αν ο  ασθενής καθυστερήσει τη διάγνωση, μπορεί να έχει αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής του.

Σαν λιθίαση ορίζουμε την εμφάνιση λίθων σε οποιοδήποτε μέρος της αποχετευτικής μοίρας του ουροποιητικού. Το μέγεθός τους ξεκινάει από λίγα χιλιοστά μέχρι αρκετά εκατοστά. Υπάρχει περίπτωση να καταλαμβάνουν ένα αρκετά μεγάλο μέρος του συστήματος. Σε αυτή την περίπτωση ονομάζονται «κοραλλιογενείς λίθοι».

Οι λίθοι σχηματίζονται με αφορμή κάποιες ουσίες στα ούρα, οι οποίες δημιουργούν κρυστάλλους. Αυτό είτε είναι αιτία μιας παθολογικής κατάστασης είτε αφορά την μειωμένη πρόσληψη υγρών.

Συνήθως ασθενούν άνδρες έως 60 ετών, με ένα 25% να έχει από πίσω του κληρονομικό υπόβαθρο. Επίσης κάποιες παθολογικές καταστάσεις μπορεί να προκαλέσουν πέτρες, όπως είναι οι παθήσεις του θυρεοειδούς.

Η λιθίαση δεν πρέπει να αμελείται, καθώς μπορεί να προκαλέσει κολικό στο νεφρό. Η ομαλή ροή των ούρων εμποδίζεται και ο λίθος σφηνώνει σε κάποιο σημείο.

Για τη διάγνωση της πάθησης χρειάζεται απαραιτήτως ακτινογραφία ή αξονική αλλά και εξετάσεις ούρων. Εφόσον το πρόβλημα είναι μεγάλο η αντιμετώπιση είναι επεμβατική με λιθοτριψία γρήγορα και αναίμακτα.