Οστεοπόρωση

Τα οστά με την πάροδο του χρόνου αποδυναμώνονται και είναι αρκετά επιρρεπή σε κατάγματα και ραγίσματα. Η οστεοπόρωση δεν δημιουργεί κάποιο σύμπτωμα στην ασθενή, παρά μόνο ανευρίσκεται στον προληπτικό έλεγχο ή μετά από ένα κάταγμα. Συνήθως οστεοπόρωση βρίσκουμε σε ασθενείς μετά το 40ο έτος της ηλικίας τους, όταν τα οστά σταματούν να αντικαθίστανται τόσο εύκολα.

Η οστεοπόρωση συμβαίνει 4 φορές περισσότερο στις γυναίκες παρά στους άνδρες, λόγω αρκετών παραγόντων. Οι σημαντικότεροι είναι η ηλικία και το τέλος της παραγωγής των οιστρογόνων από τις ωοθήκες, το κάπνισμα και η καθιστική ζωή, η μεγάλης διάρκειας θεραπεία με κορτιζόνη. Εξίσου σημαντική αιτία για τη δημιουργία της οστεοπόρωσης είναι η έλλειψη φυσικής άσκησης, καθώς με την γυμναστική τα οστά αναπτύσσονται.

Ως θεραπεία, προτείνεται από την πιο συντηρητική που είναι το ασβέστιο και οι βιταμίνες μέχρι την ορμονική αποκατάσταση. Αν η οστεοπόρωση προήλθε από κάταγμα, τότε η αντιμετώπιση είναι πιο πολύπλοκη. Πλήρης ίαση δεν προβλέπεται, ωστόσο η γυναίκα μπορεί να έχει πολύ καλή ποιότητα ζωής, χωρίς συμπτωματολογία.

Για να βοηθήσει κάποιος τον εαυτό του, στην πρόληψη της οστεοπόρωσης μπορεί να ξεκινήσει να αθλείται, να μην καπνίζει, να ακολουθεί μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο.