Λεύκη

Η λεύκη, όπως υποδηλώνει και η λέξη, είναι μία δερματική πάθηση κατά την οποία στο δέρμα παρουσιάζονται λευκά μεγάλα σημάδια, εξαιτίας της καταστροφής των μελανοκυττάρων. Μπορεί να επηρεάσει είτε ένα συγκεκριμένο σημείο στο σώμα, είτε να εντοπίζεται διάσπαρτα στο κορμί.

Σπάνια αναφέρουν ασθενείς με λεύκη ότι έχουν φαγούρα. Οι περισσότεροι δεν έχουν κανένα απολύτως σύμπτωμα. Δεν έχει ανευρεθεί μέχρι στιγμής κάποιο αίτιο που να εξηγεί την πάθηση. Τα μελανοκύτταρα του οργανισμού δέχονται επίθεση από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η λεύκη συνδέεται με την κληρονομικότητα και δεν θεραπεύεται αλλά ούτε δημιουργεί κάποιο πρόβλημα υγείας. Υπάρχουν βέβαια κάποιες κρέμες και σκευάσματα που μπορεί να λάβει ο ασθενής, για να μειώσει την σοβαρότητα. Η φωτοθεραπεία φαίνεται ότι είναι το ισχυρότερο όπλο κατά της λεύκης και συγκεκριμένα του επαναχρωματισμού της περιοχής. Χρειάζονται τουλάχιστον 10 συνεδρίες για να αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εξαιτίας της λεύκης ορισμένοι ασθενείς μπορεί να παρατηρήσουν άσπρα μαλλιά αλλά και βλεφαρίδες πριν την ηλικία των 40. Ο ασθενής με λεύκη, επιπρόσθετα, ελέγχει τακτικά με αιματολογικές εξετάσεις τον θυρεοειδή του, καθώς οι άνθρωποι με λεύκη είναι επιρρεπείς σε ανάπτυξη του αυτοάνοσου.