Υπερηχογράφημα ΝΟΚ Νεογνών & Παίδων

Τι είναι το υπερηχογράφημα ΝΟΚ νεογνών;

Το υπερηχογράφημα ΝΟΚ νεογνών είναι η εξέταση η οποία επικεντρώνεται στον διεξοδικό έλεγχο της μορφολογίας, της θέσης και του μεγέθους των νεφρών. Ομοίως ελέγχεται και η ουροδόχος κύστη. Το υπερηχογράφημα ΝΟΚ (νεφρώνουρητήρωνκύστεως) νεογνών είναι σε θέση να αναγνωρίσει τόσο τη φυσιολογική μορφολογία όσο και τις (ενδεχόμενες) ανατομικές παραλλαγές των οργάνων. Παράλληλα η εξέταση δύναται να ελέγξει και τυχόν παθολογικά ευρήματα. Επι της ουσίας, πρόκειται για μια ανώδυνη απεικόνιση των εν λόγω οργάνων, διαφορετική από την αξονική τομογραφία (CT scanning), τη μαγνητική τομογραφία (MRI), το σπινθηρογράφημα και γενικώς τις διαγνωστικές εξετάσεις με ισότοπα.

Οι υπέρηχοι (U/S – ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας) θεωρούνται και είναι παντελώς ακίνδυνοι για την υγεία τους ασθενούς και δεν επηρεάζουν τα όργανά του. Αυτό δεν στερεί τίποτα από τη διαγνωστική τους αξία, η οποία και καθίσταται εξαιρετικά σημαντική..

Ποια η προετοιμασία για το υπερηχογράφημα ΝΟΚ νεογνών;

Σύμφωνα με το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό του πρότυπου Πολυιατρείου Mother and Woman Clinic, στα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας που πρόκειται να υποβληθούν στην εξέταση είναι αναγκαία η πλήρωση της ουροδόχου κύστης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχει καταναλωθεί νερό. Όσον αφορά τα βρέφη και τα νήπια, νερό, χυμό ή γάλα περίπου μίση ώρα πριν την εξέταση, αρκεί. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου ζητείται από τους γονείς να μην δώσουν φαγητό ή νερό στο νεογνό πριν την εξέταση.

Συνήθως, την ημέρα της εξέτασης συστήνεται να αποφευχθούν τα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, οι τσίχλες, καθώς και η κένωση του εντέρου, ώστε να μειωθεί η αεροπλήθεια του.

Επιπλέον οδηγίες ενδέχεται να δοθούν στους γονείς από τον Ιατρό, αλλά αυτό εξαρτάται από το εκάστοτε περιστατικό.

Υπερηχογράφημα ΝΟΚ νεογνών: Τι να περιμένω κατά την εξέταση;

Ανάλογα με το μέρος του σώματος που εξετάζεται, ο Ιατρός μπορεί να ζητήσει από τους γονείς βγάλουν τα ρούχα του παιδιού ή να αποκαλύψουν μόνο το μέρος της εξεταζόμενης περιοχής.

Το νεογνό ξαπλώνει στο εξεταστικό κρεβάτι και, εάν χρειαστεί, θα του δοθεί μια πετσέτα ή μια κουβερτούλα για να ζεσταθεί. Στη συνέχεια, χαμηλώνει ο φωτισμός ώστε να γίνουν πιο ευδιάκριτες οι εικόνες στην οθόνη του υπολογιστή. Ο Ιατρός θα βάλει gel στον ηχοβολέα και επίσης στο μέρος του σώματος του παιδιού που πρόκειται να εξεταστεί. Το gel είναι διαυγής, αφαιρείται εύκολα με νερό και δεν λερώνει τα ρούχα. Ο Ιατρός ολισθαίνει τον ηχοβολέα πάνω από τα μέρη του σώματος που θέλει να δει.

To υπερηχογράφημα δεν προκαλεί πόνο στο νεογνό. Το παιδί θα νιώσει τον ηχοβολέα και τη λοσιόν να γλιστρούν στην περιοχή που εξετάζεται. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να αισθανθεί το νεογνό ένα «γαργαλητό» και ως εκ τούτου να γελάσει.

Η πλειοψηφία των υπερηχογραφημάτων διαρκεί περίπου μισή ώρα.

Υπερηχογράφημα ΝΟΚ Νεογνών: Τι πρέπει να γίνει μετά την εξέταση;

Είναι γεγονός πως δεν υπάρχουν ειδικές οδηγίες που πρέπει να ακολουθεί το παιδί με το πέρας της εξέτασης. Όπως ήδη ελέχθη η εξέταση είναι ανώδυνη και ακίνδυνη, συνεπώς δεν απαιτείται ένα συγκεκριμένο πλάνο κατόπιν του υπερηχογραφήματος ΝΟΚ. Όσον αφορά τα αποτελέσματα, οι εικόνες από την εξέταση του νεογνού ερμηνεύονται την ίδια μέρα στο Ακτινολογικό Τμήμα του Mother and Woman Clinic και αποστέλλεται αναφορά στον Ιατρό.

Επικοινωνήστε άμεσα με το πρότυπο Πολυιατρείο Mother and Woman Clinic προκειμένου να μάθετε περισσότερα για το υπερηχογράφημα ΝΟΚ νεογνών και να κλείσετε άμεσα ραντεβού για την εξέταση εάν σας την έχει συστήσει ο παιδίατρός σας. Το Πολυιατρείο Mother and Woman Clinic είναι επανδρωμένο με διακεκριμένους Ακτινολόγους και σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό. Ως εκ τούτου η ασφάλεια του νεογνού και έγκυρη διάγνωση είναι αμφότερα εγγυημένα.