Υπερηχογράφημα για Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση νεογνών (ΓΟΠ)

Τι είναι γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση νεογνών;

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση νεογνών (ΓΟΠ νεογνών), όπως ακριβώς συμβαίνει και στους ενήλικες, συνίσταται στην παλινδρόμηση γαστρικού υγρού στον οισοφάγο, γεγονός που οφείλεται στη χάλαση του κατώτερου οισοφαγικού σφιγκτήρα (της βαλβίδας που φυσιολογικά παρεμποδίζει την αναγωγή των υγρών του στομάχου στον οισοφάγο).

Η ΓΟΠ νεογνών συμβαίνει φυσιολογικά σε όλα τα παιδιά. Ως επί το πλείστων παρατηρείται τους 3 πρώτους μήνες της ζωής τους, περίοδος κατά την οποία σχεδόν τα μισά βρέφη παρουσιάζουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο ΓΟΠ την ημέρα. Η συχνότητα των περιστατικών αυξάνεται στους 4 μήνες, οπότε και πλέον τα 2/3 των νεογνών αναμένεται να παρουσιάσουν ΓΟΠ. Μεταξύ 1 και 2 ετών, στην πλειονότητα των βρεφών, τα συμπτώματα αναμένεται να υποχωρήσουν. Αυτό συμβαίνει διότι σε αυτή την ηλικία ο οισοφάγος και το στομάχι έχον ήδη αρχίσει να ωριμάζουν προοδευτικά.

Που οφείλεται η ΓΟΠ νεογνών;

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αρκετοί παράγοντες δύνανται να ευνοήσουν τη ΓΟΠ νεογνών. Για παράδειγμα, τους πρώτους 6 μήνες της ζωής, τα βρέφη περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους ξαπλωμένα και παράλληλα δεν έχουν πλήρως ανεπτυγμένο οισοφάγο και κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα. Τρώνε επίσης γεύματα που είναι κυρίως υγρά και όγκος τους σε σχέση με αντίστοιχα γεύματα μεγαλύτερων παιδιών είναι αισθητά αυξημένος. Μεγαλώνοντας και αλλάζοντας τις διατροφικές τους συνήθειες, υποχωρούν και τα συμπτώματα της ΓΟΠ νεογνών.

ΓΟΠ νεογνών: Ποια είναι τα συμπτώματά της;

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση νεογνών (ΓΟΠ νεογνών) προκαλεί συνήθως παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου, το οποίο επανέρχεται μέσω του οισοφάγου στο λαιμό ή το στόμα. Παράλληλα, μπορεί να παρατηρηθούν και φλέματα καθώς το νεογνό προσπαθεί να φτύσει.

Έτερα συμπτώματα της ΓΟΠ νεογνών περιλαμβάνουν:

  • Έντονο κλάμα
  • Ρουκετοειδείς εμέτους
  • Αιματέμεση
  • Πόνο ή δυσφορία στη σίτιση (άρνηση να φάει)
  • Πνιγμός, φίμωση ή προβλήματα κατάποσης
  • Τέντωμα του κορμού και έκταση του κεφαλιού (μη φυσιολογικές κινήσεις του λαιμού και του πηγουνιού)
  • Ανήσυχο ύπνο
  • Απώλεια ή ανεπαρκή πρόσληψη βάρους
  • Βήχα, βράσιμο, άπνοια
  • Ευερεθιστότητα.

Ασφαλώς όμως και άλλες παθήσεις, εκτός της ΓΟΠ νεογνών, δύνανται να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα. Για τον λόγο αυτό οι γονείς οφείλουν να απευθυνθούν απευθείας στον Παιδίατρο προκειμένου να αξιολογήσει την κατάσταση.

Το υπερηχογράφημα στη διάγνωση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης νεογνών

Το υπερηχογράφημα, ως εργαλείο στη διάγνωση της ΓΟΠ νεογνών, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1984. Αν και αρχικά ο υπέρηχος στόχευε στην ανάδειξη παλινδρομικών κυμάτων, σήμερα λόγω της εξέλιξης της τεχνολογίας η εξέταση στοχεύει στον αποκλεισμό ανατομικών ανωμαλιών, όπως:

  • Στον αποκλεισμό ύπαρξης διαφραγματοκήλης
  • Στην εκτίμηση του μήκους του υποδιαφραγματικού οισοφάγου
  • Στην εκτίμηση της οπίσθιας γαστροοισοφαγικής γωνίας
  • Στην εκτίμηση του ρυθμού κένωσης του στομάχου
  • Στον έλεγχο της διάταξης των άνω μεσεντερίων αγγείων και στην εκτίμηση του εύρους των πρώτων μοιρών του δωδεκαδακτύλου
  • Τέλος δε στην εξέταση του πυλωρού.

Ασφαλώς πριν διενεργηθεί το υπερηχογράφημα λαμβάνεται το ιστορικό του νεογνό από τους γονείς και έπεται φυσική εξέταση. Σε αυτό το στάδιο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να μελετάται το οικογενειακό ιστορικό για τυχόν ύπαρξη γαστρεντερολογικών προβλημάτων, μεταβολικών νοσημάτων, αλλεργίας κ.α..

Όσον αφορά το υπερηχογράφημα να σημειωθεί ότι είναι πλήρως ανεκτό από το νεογνό, ακίνδυνο και ανώδυνο. Επιπλέον, δεν απαιτείται καταστολή του νεογνού για τη διενέργεια της εξέτασης, η οποία μπορεί μάλιστα να επαναληφθεί ή να παραταθεί η διάρκειά της χωρίς να επιβαρυνθεί το νεογνό.

Να σημειωθεί ωστόσο πως το υπερηχογράφημα ναι μεν διενεργείται όταν ο Παιδίατρος υποψιάζεται την ύπαρξη ΓΟΠ νεογνών, όμως δεν αντικαθιστά επουδενί τις πιο εξειδικευμένες ή επεμβατικές εξετάσεις για τη διάγνωση της νόσου.

Επικοινωνήστε άμεσα με το πρότυπο Πολυιατρείο Mother and Woman Clinic και κλείστε ένα ραντεβού για την εξέταση του παιδιού σας σε περίπτωση που σας έχει συστήσει ο παιδίατρός σας την εξέταση αυτή. Θα έχετε στη διάθεσή σας το κατηρτισμένο προσωπικό της κλινικής, καθώς και τον πλέον σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό. Αμφότερα εγγυώνται την έγκαιρη και σωστή διάγνωση αλλά και την εφαρμογή ενός εξατομικευμένου πλάνου θεραπείας.