Πολυκυστικές ωοθήκες
Το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι μια συχνότατη ορμονική πάθηση της σύγχρονης γυναίκας, καθώς υπολογίζεται πως περίπου μία στις δεκαπέντε γυναίκες εμφανίζει κάποιο από τα συμπτώματα.
Τα Συμπτώματα:
– Αραιομηνόρροια. Άστατος κύκλος, μεγαλύτερος των 35 μερών έως και 6 μήνες
– Υπογονιμότητα
– Υπερανδρογοναιμία
– Έντονη τριχοφυΐα
– Λιπαρότητα του δέρματος
– Ακμή
– Προβλήματα βάρους
– Σακχαρώδης διαβήτης
– Ανδροειδής τριχόπτωση
Η Διάγνωση
Μετά την αναγνώριση των συμπτωμάτων, η διάγνωση γίνεται ύστερα από ορμονολογικές εξετάσεις και υπερηχογράφημα γεννητικών οργάνων. Απαραίτητος είναι και ο έλεγχος του βάρους και της αρτηριακής πίεσης.
Η Θεραπεία
Η στρατηγική αντιμετώπισης και θεραπείας εξαρτάται από τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε γυναίκα. Οι γυναίκες που παρουσιάζουν έντονες διαταραχές του κύκλου τους, οι οποίες μπορεί να φτάνουν 4 περιόδους το χρόνο, τα αντισυλληπτικά χάπια ρυθμίζουν το κύκλο και προφυλάσσουν από προβλήματα υπερπλασίας του ενδομητρίου. Αν η περίοδος καθυστερεί περισσότερο από 50 ημέρες είναι χρήσιμη η χορήγηση προγεστερόνης για 5-10 μέρες ώστε να προκληθεί η περίοδος. Ακόμα, με τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών μειώνονται τα συμπτώματα από την υπερανδρογοναιμία (ακμή, λιπαρότητα δέρματος και μαλλιών, τριχοφυία). Επίσης, η υπερανδρογοναιμία, μπορεί να βελτιωθεί με αντι-ανδρογονικές ουσίες, ενώ σε περιπτώσεις υπογονιμότητας προτείνεται μια θεραπεία για πρόκληση ωορηξίας με ή χωρίς μεταφορμίνη.
Κάποιες αποδεδειγμένες θεραπευτικές αλλά και προληπτικές τακτικές που βελτιώνουν σε ένα βαθμό το μεταβολικό σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι:
– Η απώλεια βάρους
– Η τακτική αερόβια άσκηση
– Η τροποποίηση των διατροφικών συνηθειών, ώστε να είναι πιο φιλικές προς την ινσουλίνη και το σάκχαρο[/vc_column_text][vc_images_carousel images=”23932,23933,23934,23935,23936″ img_size=”full”][vc_column_text]Η Ρομποτική Χειρουργική είναι στην ουσία ένα εργαλείο λαπαροσκοπικής χειρουργικής που επιτρέπει την εκτέλεση των χειρουργικών χειρισμών μέσω ρομποτικών βραχιόνων, οι κινήσεις των οποίων ελέγχονται από τον χειρουργό μέσω τηλεχειρισμού από μια ειδική κονσόλα. Είναι η ιδανική μέθοδος για τις περιπτώσεις υστερεκτομής (αφαίρεσης μήτρας), αφαίρεσης ινομυωμάτων της μήτρας, ενδομητρίωσης και πρόπτωσης μήτρας.
Η ρομποτική ήρθε για να δώσει λύσεις σε κάποιες αδυναμίες της λαπαροσκοπικής όπως αυτής της εργονομίας και της ελευθερίας κινήσεων του χειρουργού, ο οποίος δεν βρίσκεται πλέον πάνω από τον ασθενή αλλά στην αναπαυτική καρέκλα της κονσόλας χειρισμού. Τα μόνο ίσως μειονέκτημα της μεθόδου έναντι των κλασικών, είναι το υψηλό κόστος, λόγω της υψηλής τεχνολογίας, και η προϋπόθεση του άρτια εξειδικευμένου προσωπικού.