Παιδική – Εφηβική Ενδοκρινολογια
Μιλώντας για παιδική ενδοκρινολογία εννοούμε όλες τις βλάβες που περιστρέφονται γύρω από τις παθήσεις παιδικού θυρεοειδούς, παιδικού μεταβολισμού και παιδικού σακχαρώδους διαβήτη.
Δυσλειτουργία θυρεοειδούς στα παιδιά
Ο θυρεοειδής αδένας είναι εξέχουσας σημασίας για την καλή λειτουργία συλλήβδην του οργανισμού, των ιστών και των κυττάρων του. Ήδη από τις πρώτες ώρες ζωής του βρέφους, εφαρμόζεται πρόγραμμα ελέγχου για το συγγενή υποθυρεοειδισμό στα μωρά, καθώς επρόκειτο για πάθηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει μέχρι και μόνιμη εγκεφαλική βλάβη.
Συμπτώματα που χτυπούν καμπανάκι για δυσλειτουργία του θυρεοειδούς:
(βρεφική ηλικία)
- Επιμένων ίκτερος
- Ανορεξία για σίτιση
- Υποτονικότητα
(νηπιακή ηλικία)
- Βρογχοκήλη
- Κόπωση
- Καθυστερημένη ανάπτυξη
- Ανορεξία
- Μαθησιακές δυσκολίες
Συχνές αιτίες:
- Hashimoto θυρεοειδίτιδα
- Υποπλασία θυρεοειδούς
- Νόσος Graves
Παιδικός διαβήτης
Ο παιδικός διαβήτης τύπου 1, ονομαζόμενος και παιδικός διαβήτης, δείχνει ότι ο οργανισμός δεν παράγει την απαραίτητη ποσότητα ινσουλίνης για να επιβιώσει. Η διάγνωση τίθεται από πολύ νωρίς και η οικογένεια μαθαίνει να ζει με αυτό.
Δεν έχει βρεθεί αιτία για την πάθηση, αλλά κατά καιρούς έχουν ενοχοποιηθεί η γενετική προδιάθεση και το περιβάλλον. Ανάμεσα στα συχνά συμπτώματα βρίσκουμε την ξαφνική δίψα και πείνα, απώλεια βάρους, κόπωση, δυσοσμία στόματος.
Από την στιγμή της διάγνωσης το παιδί για όλη του την ζωή θα πρέπει να λαμβάνει ινσουλίνη και να καταγράφει τις τιμές γλυκόζης στο αίμα του.
Μεταβολικό σύνδρομο στα παιδιά
Υποψιαζόμαστε μεταβολικό σύνδρομο όταν ένα παιδί ή ένας έφηβος είναι παχύσαρκος, με ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 ή καρδιακή νόσο στην οικογένεια. Μεταβολικό σύνδρομο έχουμε όταν παρουσιάζονται πολλές μεταβολικές διαταραχές μαζί. Στα παιδιά αυξάνεται επικίνδυνα το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Αίτιες είναι η παχυσαρκία, οι γονιδιακοί παράγοντες και η κατά πολύ μειωμένη φυσική άσκηση. Η θεραπεία περιλαμβάνει ριζικές αλλαγές στον τρόπο ζωής και φυσικά στη διατροφή.