Κακοήθεια Μαστού

Τι είναι η κακοήθεια μαστού;

Η κακοήθεια μαστού αποτελεί την πιο συχνή μορφή καρκίνου στις γυναίκες, καθώς και τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Στις ηλικίες μεταξύ 45 και 55 ετών, η θνησιμότητα αυξάνεται. Ωστόσο, ο καρκίνος του μαστού είναι ένας ιάσιμος τύπος κακοήθειας, αν ανιχνευθεί κι αντιμετωπιστεί νωρίς. Στατιστικά, οι θάνατοι από μαστική κακοήθεια έχουν μειωθεί κατά ένα τρίτο, εξαιτίας της προόδου της ιατρικής τεχνολογίας και του προσυμπτωματικού ελέγχου.

Ο μαστικός αδένας αποτελείται από δύο διακριτά μέρη: τους λοβιακούς αδένες, ή λόβια, και τους γαλακτοφόρους πόρους. Η κακοήθεια του μαστού αναπτύσσεται κατά κύριο λόγο από τα κύτταρα των λοβιδίων και των πόρων. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο καρκίνος του μαστού μπορεί να αναπτυχθεί από μυϊκό ή λιπώδη ιστό (σαρκώματα).

Αιτιολογία και παράγοντες κινδύνου

Η κακοήθεια του μαστού είναι μια ασθένεια, η οποία δεν διαθέτει σαφή αιτιολογία. Δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε ένα μικρόβιο, μια μοναδική ουσία ή μια κατάσταση, όπως για παράδειγμα στην ηπατίτιδα, τη φυματίωση ή τον τέτανο. Στους βασικούς παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνονται το γυναικείο φύλο, η ηλικία και το οικογενειακό και κληρονομικό ιστορικό. Είναι σημαντικό να σημειωθεί το γυναικείο φύλο ως παράγοντας, καθώς ο μαστικός καρκίνος δεν αφορά αποκλειστικά τις γυναίκες. Ένα ποσοστό περίπου 1% των περιπτώσεων κακοήθειας μαστού αφορά τους άνδρες ηλικίας 70 ετών και άνω.

Παρά το γεγονός ότι παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εμφάνιση κακοηθειών, η κληρονομικότητα φαίνεται να οφείλεται για ένα μικρό ποσοστό μαστικού καρκίνου. Αφορά συγκεκριμένα γονίδια (BRCA 1&2), τα οποία ευθύνονται για την ανάπτυξή του.

Κακοήθεια μαστού
Κακοήθεια μαστού

Άλλοι παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι φαίνεται να αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης κακοήθειας αποτελούν οι κάτωθι:

  • Παχυσαρκία
  • Κάπνισμα
  • Αλκοόλ
  • Χρήση ορμονών μετά την εμμηνόπαυση
  • Έλλειψη άσκησης

Κακοήθεια μαστού: Τύποι

Κύριο χαρακτηριστικό κατηγοριοποίησης του καρκίνου του μαστού είναι αν είναι μη-διηθητικός (in situ) ή όχι. Επιγραμματικά, η κακοήθεια του μαστού περιλαμβάνει τους παρακάτω τύπους:

  • Μη-διηθητικό πορογενές καρκίνωμα: Αποτελεί τον πιο συχνό, μη-διηθητικό καρκίνο του μαστού. Αναπτύσσεται μέσα στα κύτταρα των πόρων κι αντιμετωπίζεται κατά κύριο λόγο με χειρουργική επέμβαση κι επικουρική ακτινοθεραπεία.
  • Διηθητικό πορογενές καρκίνωμα: Πρόκειται για έναν από τους πιο συχνούς τύπους μαστικής κακοήθειας. Σημαντικότερο στοιχείο στην θεραπεία του αποτελεί ο βαθμός πυρηνικής διαφοροποίησης.
  • Νόσος Paget της θηλής: Αυτή η μορφή καρκίνου χαρακτηρίζεται από εκζεματοειδή εμφάνιση της θηλής. Τα νεοπλασματικά (καρκινικά) κύτταρα αναπτύσσονται μέσα στην επιδερμίδα της θηλής.
  • Σωληνώδες καρκίνωμα: Το καρκίνωμα αυτό είναι πολύ καλά διαφοροποιημένο, κι απαντάται σε γυναίκες ηλικίας περίπου 50 ετών. Διαθέτει εξαιρετική πρόγνωση.
  • Φλεγμονώδες καρκίνωμα: Χαρακτηρίζεται από τις ενδείξεις φλεγμονής, τις οποίες διαθέτει. Προκαλεί ερυθρότητα και οίδημα, ενώ το δέρμα λαμβάνει την εικόνα της «φλούδας του πορτοκαλιού».
  • Διηθητικό λοβιακό καρκίνωμα: Αποτελεί περίπου το 10% των περιπτώσεων κακοήθειας μαστού, και απαντάται κυρίως σε γυναίκες περίπου 50 ετών. Συχνά, ενδέχεται να συνυπάρχει με διηθητικό πορογενές καρκίνωμα.

Μαστογραφία κι έλεγχος μαστού: Πότε πρέπει να γίνεται;

Ο έλεγχος μαστού αποτελεί μια σειρά εξετάσεων ρουτίνας, την οποία πρέπει να πραγματοποιεί κάθε γυναίκα. Στις νεαρότερες ηλικίες, ο μαστικός έλεγχος περιλαμβάνει επισκόπηση και κλινική εξέταση των μαστών, κατά την οποία ο ιατρός θα πραγματοποιήσει μαλάξεις σε ολόκληρη την επιφάνειά τους και στις μασχάλες.

Η μαστογραφία είναι μια εξέταση χαμηλής ακτινοβολίας, κατά την οποία μπορεί να ανιχνευθεί η κακοήθεια του μαστού σε αρχικό στάδιο. Κάποιες μαστογραφίες μπορούν να καταγράψουν ψηφιακές εικόνες, με καλύτερη ευκρίνεια. Ο έλεγχος μέσω μαστογραφίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός, και ξεκινά φυσιολογικά στην ηλικία των 40 ετών. Η σύσταση συχνότητας, ωστόσο, αλλάζει, ανάλογα με τον βαθμό κινδύνου ανάπτυξης που διατρέχουν οι ασθενείς.

Κακοήθεια μαστού: Θεραπεία

Η θεραπεία της μαστικής κακοήθειας πρέπει να πραγματοποιείται, ανάλογα με τη μοναδική περίσταση της κάθε ασθενούς. Ο τύπος καρκίνου, ο βαθμός κακοήθειας, το στάδιο, η γενικότερη υγεία της γυναίκας και πολλοί άλλοι παράγοντες επηρεάζουν το πλάνο θεραπείας που θα ακολουθήσει η κάθε ασθενής. Η θεραπευτική ομάδα ενδέχεται να περιλαμβάνει χειρουργούς καρκίνου του μαστού, πλαστικούς χειρουργούς, ακτινολόγους, παθολόγους ογκολόγους και ακτινοθεραπευτές ογκολόγους.

O Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος Οδυσσέας Σαββούρας και η Ιατρική Ομάδα του Mother&Woman διαθέτουν πολυετή εμπειρία στο χώρο της γυναικολογίας. Μπορούν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία και ασφάλεια κάθε περίπτωση κακοήθειας μαστού. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί τους προκειμένου να θέσετε τις ερωτήσεις σας και να κλείσετε το ραντεβού σας.